Boomkwekerijen Dirk De Troy

Fruit, sier -en laanbomen voor de professionele afzetmarkt

banner boomkwekerij

HOME

BEDRIJF

ASSORTIMENT

BESTELLEN

CONTACT

FOTO'S

VIDEO'S

    English/Nederlands
     

Vakmanschap in de boomkwekerij

 

De boomkwekerij: Planten

Het kweken  van bomen is een arbeidsintensieve en complexe bezigheid.  
Vanaf begin April kunnen we de percelen ploegen en frezen waardoor men kan beginnen planten.  Nu kan men beginnen met sleuven trekken waar de onderstammen in moeten geplant worden.  De onderstammen worden tot een dag voor het planten in een koelcel bewaard waardoor optimale (her)groei wordt verkregen.

plantenonderstammen plantenonderstammen2

De boomkwekerij: Mechanische onkruidbestrijding


Een paar dagen na het planten worden de geplante onderstammen aangereden zodat ze goed vast staan. Vervolgens worden de aangeplante percelen  om de 2 a 3 weken weerhouden van onkruid. Dit is zeer belangrijk zodat de groei van de planten niet in het gedrang komt door overwoekerend onkruid. Men laat de plant nu groeien, de onkruidbestrijding moet a.d.h.v. het weer elke dus  elke 2 a 3 weken herhaald worden om een overwoekering te voorkomen. Verder in de zomer wordt er mechanische onkruidbestrijding gedaan in en tussen de rijen via het principe van af-en aanaarden.
Dit is veelgebruikte methode in regio Wetteren. Hierbij worden er verschillende keren bermen aan de plant gebracht (2 keer). Hierdoor verdwijnt het onkruid steeds.  Als de bermen te hoog worden, worden ze met een blaasmachine weer verwijderd .
Eind Oktober wordt het plantgoed voor de laatste keer jaar aangereden.

 

onkruidbestrijding onkruidbestrijding2  
onkruidbestrijdingblazer onkruidbestrijdingblazer  

De boomkwekerij: Bamboestokken plaatsen en aanbinden


Afhankelijk van de teelt wordt hetzelfde jaar of het volgende jaar bamboestokken geplaatst.
Aan deze bamboestokken wordt dan 1 scheut aangebonden met een max-tang of bindbuis. De scheut die wordt aangebonden is de rechtste en de meest groeikrachtigste. De andere scheuten worden weggeknipt want deze hebben geen nut meer. Men doet dit zodat de plant optimaal kan groeien en op de juiste hoogte geraakt het einde van het jaar. Het aanbinden van de scheut worden om de 2 a 3 weken herhaald.

 

bamboe stokken tonkinstokken


De boomkwekerij : Vermeerderen- Enting

De enting gebeurt via kroonenting of verbeterde plak. Dit hangt af van de stam en ent dikte. De enting gebeurt als de bomen een hoogte van 2m20 bereikt hebben, dit is de standaard hoogte voor laanbomen. Voor de enting op deze hoogte wordt gebruik gemaakt van de hoogtewerker. Als de ent op de onderstam geplaatst is wordt deze vastgebonden met tessa papiertape, over deze tape wordt er koude entwas gesmeerd. Dit is een waterafstotend middel waardoor er nooit water en licht aan de vergroeiing kan komen, deze zouden ervoor kunnen zorgen dat de vergroeiing mislukt. Als de ent en de onderstam met elkaar vergroeid zijn wordt de ent vrijgezet en  vastgebonden  aan de bamboestok met bindbuis. Dit zodat bij hevige wind de ent niet afbreekt van de onderstam.

 

 
enten van bomen

 

Home Assortiment Boomkwekerijen Dirk De Troy
Het bedrijf Fruitbomen Serskampsteenweg 241
Vakmanschap Sierbomen 9230 Wetteren
Bomen rooien Laanbomen tel 32-9-3697095 fax 32-9-3681093
Bomen sortiment Top 3 laanbomen gsm 32-477 274158
Foto's Video's email: dirkdetroy@skynet.be